Kome je namenjen projekat dm inkubator?

Poziv je upućen proizvođačima iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike, odnosno proizvoda za negu i lepotu čiji su proizvodi poreklom iz Srbije i koji do sada nisu uvršteni u ponudu niti jednog trgovinskog ili HORECA objekta koji posluje u Srbiji.

 

Na koji način će odabrani proizvodi biti podržani u okviru projekta dm inkubator, osim što će im biti obezbeđeno mesto na dm policama?

Osim potpune marketinške podrške i promocije odabranih proizvoda kroz dm i eksterne kanale oglašavanja i plasiranja proizvoda kroz dm prodajne objekte na čitavoj teritoriji Srbije, dm inkubator će odabranim proizvođačima omogućiti da dodatno unaprede svoje proizvode kroz programe savetovanja i mentoring dobavljača, redizajna ambalaže i primene najsavremenijih brend strategija razvoja proizvoda tokom projekta.

U zavisnosti od karakteristika odabranih proizvoda biće primenjeni najsavremeniji alati i taktike u cilju njihovog razvoja kako bi postigli što bolje rezultate na tržištu.

 

Imam odličnu ideju za proizvod, ali nemam novca za realizaciju. Da li da se prijavim za dm inkubator?

dm inkubator ne predviđa novčana sredstva. Nematerijalna podrška u vidu mentorstva, pomoći u razvoju odabranih proizvoda i njihovog plasmana na tržište je nemerljiva i predstavlja ogroman kapital za same proizvođače i njihovo uspešno dugoročno poslovanje.

 

Hoće li izabrani proizvodi biti plasirani na inostrana tržišta?

Odabrani proizvodi biće plasirani u svim dm objektima u Srbiji, zavisno od proizvođačkih kapaciteta i sezonalnosti proizvoda. Postoji mogućnost preporuke proizvoda od strane dm-a Srbije na inostrana tržišta u kojima dm posluje a u zavisnosti od performansi samih proizvoda i posmatrajući period ne kraći od 12 meseci od pozicioniranja na policama dm-a u Srbiji.

 

Koji su kriterijumi za odabir proizvoda?

Proizvodi i proizvodi u razvoju moraju da sadrže u određenom procentu voće, povrće ili lekovito bilje poreklom iz Srbije, u skladu Zakonskih regulativa, pratećih Akata i Pravilnika, uz prednost proizvoda kod kojih je komponenta voća, povrća ili lekovitog bilja porekom iz Srbije sertifikovano organska. Proizvodi su sa fokusom iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike – proizvoda za negu i lepotu. Posebno će biti vrednovana i inovativnost proizvoda u odnosu na procenjene potrebe tržišta. Pravo učešća na konkursu imaju proizvodi koji nisu plasirani na tržište Republike Srbije, odnosno nisu u prodaji u trgovinskim i Horeca objektima u Srbiji.

 

U kojoj fazi bi trebalo da bude proizvod kako bi ušao u izbor? Ja sam još uvek u fazi ideje.

Ne postoje posebna ograničenja u pogledu proizvodne faze u kojoj se određeni proizvod nalazi u trenutku prijavljivanja. Tokom faze selekcije, odabrani kandidati biće pozvani da predstave biznis plan i drugu potrebnu dokumentaciju na osnovu čega će stručni žiri vrednovati svaku prijavu.

 

Može li jedan proizvođač prijaviti više proizvoda?

Jedan proizvođač ima pravo da prijavi i više proizvoda/linija proizvoda iz različitih grupa. Mogućnost prijave proizvoda ili linije proizvoda u ime drugih proizvođača se isključuje.

 

Ko donosi odluku o tome koji će se proizvodi naći na policama dm radnji?

Odluku o tome koji će se novi proizvodi naći na policama dm-a doneće stručni žiri koji će činiti dm-ov ekspertski tim u saradnji sa predstavnicima svih partnerskih organizacija u projektu (Razvojna agencija Srbije- RAS, USAID i Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje – Serbia Organica) na osnovu pravila i uslova konkursa, kao i jasno definisanih kriterijuma odabira proizvoda.

 

Kada i kako je moguće prijaviti proizvode?

Prijava i dostavljanje potrebne dokumentacije i uzoraka proizvoda, prijavljenih u okviru konkursa, moguća je

a) Pismenim putem (direktno ili poštom) – i biće uzete u obzir samo one prijave koje pristignu do
30.11.2018. do 17h na adresu:
dm drogerie markt d.o.o
Bulevar Mihajla Pupina 181
11070 Novi Beograd

b) Online (putem platforme www.dm-inkubator.rs) – biće uzete u obzir samo prijave koje pristignu do 30.11.2018. do 23:59h.

 

Šta podrazumeva prolazak kroz dm inkubator?

Rad kroz dm inkubator biće baziran na individualnom pristupu u zavisnosti od karakteristika i potreba odabranih proizvoda, kao i od razvojne faze u kojoj se odabrani proizvodi nalaze. Svakako odabrani proizvođači mogu računati na primenu najsavremenijih tehnika i alata u razvoju proizvoda kako bi ostvarili maksimalan učinak na tržištu.

 

Koliko će trajati period od selekcije do pojave proizvoda na policama i da li učešće u dm inkubatoru automatski znači i ulazak na policu?

Selekcija će se odvijati kroz 2 faze.

Prvi krug odabira proizvoda i kompanija je od 01.12. do 20.12.2018.
dm inkubator počinje sa radom od 01.02. do 31.03.2019.
Finalni izbor proizvoda i kompanija koji će se naći na policama dm-a će se odvijati u periodu od 01.04. do 30.04.2019.
U zavisnosti od razvojne faze u kojoj su odabrani proizvodi ušli u dm inkubator, sklapanje Ugovora, pozicioniranje proizvoda i početak prodaje, planirani su za period od 01.05. do 31.12.2019.
Da li će tokom procesa selekcije potencijalni kandidati biti pozvani da dostave dodatne informacije?
Na osnovu pravila i uslova konkursa, kao i jasno definisanih kriterijuma selekcije predviđeno je da kandidati koji prođu prvi krug selekcije dostave detaljan biznis plan i drugu potrebnu dokumentaciju u odgovarajućem roku uz podršku stručnog tima dm inkubatora.

 

Kada će biti poznato koje su odabrane kompanije i proizvodi?

Rezultati dm inkubatora biće javno objavljeni 01. maja 2019. godine na platformi projekta www.dm-inkubator.rs.

 

Da li će svi prijavljeni dobiti odgovor ili će biti kontaktirani samo odabrani proizvođači?

Informacije o procesu selekcije tokom svih selekcionih faza biće javno dostupne na platformi projekta www.dm-inkubator.rs. Samo kandidati koji prođu prvu selekciju biće direktno kontaktirani.

 

Šta se dešava sa odabranim proizvodima nakon selekcije?

Nakon selekcije odabrani proizvodi ulaze u fazu multidisciplinarnog i sveobuhvatnog razvoja proizvoda u cilju što boljeg plasmana na tržištu.

 

Kada se očekuje uvođenje, tj. početak prodaje odabranih proizvoda?

Uvođenje proizvoda očekuje se najkasnije do kraja 2019. godine. Neophodno je, međutim, i da sam proizvod bude spreman za nastup na tržištu, što zavisi i od toga koliko će proizvođači odabranih proizvoda biti spremni da prihvate preporuke ekspertskog tima sa kojim će sarađivati u okviru projekta dm inkubator, a u skladu sa potrebama tržišta.

 

Imam prehrambeni proizvod, proizvođač sam meda. Nikada ne znam kolika je berba u toku jedne godine i da li mogu da ponudim dugoročno stabilan lager? Da li mogu da se prijavim na dm inkubator?

Ukoliko možete u prvoj poslovnoj godini da obezbedite stabilan lager, prijavite se. Za kasnije godine poslovanja ćemo uzeti u obzir kretanje sopstvenih prinosa ukoliko zavisite od istih prilikom proizvodnje.

 

Imam prehrambeni artikal koji teško mogu da uvedem u proces roka trajanja duži od godinu dana, da li da se prijavim na dm inkubator?

Ukoliko imate proizvod za koji procenjujete da je inovativan i kreativan na tržištu da može da ima dobru i dinamičnu rotaciju na policama, a da mu je rok 6-12 meseci, prijavite se na projekat.

 

Kakva je logistika transporta proizvoda i snabdevanje filijala?

Centralno snabdevanje na način da vi isporučujete poručenu količinu na naš centralni magacin u Beogradu (Krnješevci) dok dm preuzima odgovornost dalje distribucije ka svim filijalama.

 

Imam mogućnost da proizvodim i suplemente i hranu. Da li mogu da prijavim proizvode iz oba segmenta i da li mogu da prijavim više od jednog proizvoda?

Možete prijaviti više od jednog proizvoda iz jednog ili više različitih asortimanskih segmenata.

 

Imam proizvod bez bar-koda, da li mogu da ga prijavim na konkurs?

Moguće je prijaviti proizvod bez bar-koda na konkurs i u tom slučaju se tretira kao poluproizvod, a ako se izabere kao jedan od finalnih proizvoda, onda je potrebno da se pre stavljanja u prodaju obezbedi bar-kod.

 

Da li može da se konkuriše sa proizvodom koji nema deklaraciju?

Moguće je prijaviti proizvod bez deklaracije na konkurs i u tom slučaju se tretira kao poluproizvod, a ako se izabere kao jedan od finalnih proizvoda, onda je potrebno da se prilikom stavljanja u prodaju obezbedi deklaracija.

 

Da li Fakultet primenjenih umetnosti daje predlog unapređivanja dizajna i na čiji trošak to ide?

U slučaju da u inkubatoru procenimo da je potrebno unaprediti dizajn, FPU daje rešenja unapređenja dizajna pakovanja i to ide na trošak dm inkubatora.

 

Da li proizvod mora da sadrži neku organsku komponentu da bi mogao da se prijavi na dm inkubator?

Proizvod ne mora, s tim da je poželjno da sadrži organsku komponentu i takvi proizvodi će imati prednost u odnosu na, u potpunosti, neorganske proizvode. Prvi kriterijum kod odabira će predstavljati inovativnost i sastav proizvoda, nakon čega kao prvi naredni preferencijalni faktor selekcije dolaze organske komponente proizvoda.

 

Da li dm kontroliše kvalitet proizvoda koji ulaze u inkubator?

dm će kontrolisati kvalitet proizvoda koji ulaze u inkubator te će zahtevati od svih proizvođača da dostave validne laboratorijske analize koje dokazuju ispravnost proizvoda neposredno pred početak inkubator sesija u februaru 2019.

 

Ukoliko tehnolog prepravi proizvod koji uđe u proces inkubacije, čiji je krajnji proizvod?

Bez obzira na bilo kakva unapređenja koja će se desiti u samom sastavu proizvoda ili na njegovom pakovanju, proizvod ostaje vlasništvo privrednog subjekta ili preduzeća koje ga proizvodi. dm na polju vlasništva nad proizvodom ne zahteva nikakva prava od proizvođača i isti će ga proizvoditi pod sopstvenim brendom, ne pod brendom privatne robne marke dm-a.

 

Da li postoji minimalan procenat sirovina koje moraju biti upotrebljene?

Ne postoji taksativan procenat domaćih sirovina koje mora da sadrži, ali da bi se proizvod kvalifikovao u inkubator, mora da sadrži bilo koji procenat sirovina proizvedenih u Srbiji.